Noe Valley House / IwamotoScott Architecture


© Bruce Damonte

© Bruce Damonte
  • Architects: IwamotoScott Architecture
  • Location: San Francisco, CA, United States
  • Architect In Charge: Craig Scott, Lisa Iwamoto, Sean Canty, Matthew Kendall, Pierre Barral
  • Area: 3000.0 ft2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Bruce Damonte
  • Owner/Builder: Finbarr Collins

© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

From the architect. This new four level house on a steep street in San Francisco’s Noe Valley neighborhood is designed to respond to opportunities presented by its site and situation, including: the morphology of neighboring infill urban fabric, and possibilities of a walkout rear yard and distant views in the downhill direction to the east and north. The house’s interior is organized around a central lightwell and stairwell. The lightwell is positioned in relation to an existing lightwell of the neighboring house, Situated at the heart of the house, the lightwell and stairwell act together to bring in natural light and views to the sky. They also become the spatial hinge between living/dining and kitchen/family on the main living level, and between kids’ and parents’ bedrooms on the upper sleeping level. 


Floor Plan

Floor Plan

Floor Plan

Floor Plan

The angled facade is designed to adapt to different setbacks of the neighboring houses, and in response to the downhill views to the northeast. Exterior materials include a wood rainscreen of stained clear cedar vertical boards alternating with blackened spacer boards, aluminum windows with clear cedar casing, and cast-in-place concrete sitework.


© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

The lower level has a media room and guest accommodations behind the garage, connected to the rear yard via stairways situated along both sides of the site. The main level is entered a few steps above street level, and houses the Living Room, Dining, Kitchen, Breakfast nook and Family Room in an open arrangement connected with the rear yard. The rear yard acts as an extension of the main living spaces accessed via a large, pocketed sliding glass door opening in the Family Room. The rear yard design incorporates a wood deck, stone tile terrace, built-in benches and fire pit, and a stained cedar fence with built in lighting and planter pockets. Bedrooms and bathrooms are located on the third level and flank the central lightwell and stairwell. The bedrooms have corner windows capturing views to the east. The stairwell culminates at a roof deck on the top level, offering panoramic views toward downtown San Francisco and the Bay.


© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

Sustainable design features include a 6000-gallon rainwater capture tank beneath the back yard, integral graywater treatment system, and photovoltaic solar array on the rooftop.


© Bruce Damonte

© Bruce Damonte

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】