Issa Megaron / PROARH


© Damir Fabijanić

© Damir Fabijanić
  • Architects: PROARH
  • Location: Croatia
  • Lead Architect: Davor Matekovic
  • Design Team: Vedrana Jancic, Bojana Benic
  • Area: 420.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Damir Fabijanić, Miljenko Bernfest
  • Structural Designer: Branko Galić, MSc
  • Building Energy Concept, Building Physics And Building Details Design: Assist. Prof. Mateo Bilus, MEAU

© Damir Fabijanić

© Damir Fabijanić

Text description provided by the architects. The Issa Megaron project is dealing with questions regarding the context of the site boundary, envisioned on the plot that is read as a “void”, a blank space-with deception that context is non -existent. Given that the “genius loci” is not only the plot an island of Vis but actually the Mediterranean, we conceive the house by the system of the Socrates Megaron ( as the first passive house), reinterpreting the ancient traditional stone drywalls and creating a new rural man-made topography.


© Damir Fabijanić

© Damir Fabijanić

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Damir Fabijanić

© Damir Fabijanić

The assignment was to design a house for a temporary family retreat on a site without infrastructure, at the same time completely satisfying the needs of the user. The complete lack of infrastructure and general inaccessibility imply that self-sustainability is prerogative, and the only solution for the completion of the project, that encompasses the plausibility of the project, minimal costs, satisfaction of all user needs, local government and urban plans as well as the architectural expression. The house is designed with natural cooling and ventilation systems, rainwater exploitation, solar panels, and other elaborate ways of exploiting natural resources, enabling the facility to function as a place for life.


© Damir Fabijanić

© Damir Fabijanić

Section

Section

© Miljenko Bernfest

© Miljenko Bernfest

The house is envisioned as a dug in volume, a residential pocket between the stretches of space forming walls, an artificial grotto, a memory of a primitive shelter. It consists of two levels – sleeping quarters/lounge on the first floor and downstairs open space dining/kitchen/lounge area opened to the covered and uncovered terraces and pool deck. All the bearing elements are made of reinforced concrete. Stone from the site was used for the cladding of the facade. The design that emerges from such conditions is subtle, creates a symbiosis with the new/old stonewall topography. The newly built structure is man-made but unobtrusive in intent, material, and ultimate appearance.


© Damir Fabijanić

© Damir Fabijanić

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】