House in Meerkerk / Ruud Visser Architecten


© René de Wit

© René de Wit
  • Architects: Ruud Visser Architecten
  • Location: 4231 Meerkerk, The Netherlands
  • Lead Architects: Ruud Visser, Fumi Hoshino
  • Area: 180.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: René de Wit

© René de Wit

© René de Wit

From the architect. The Tolstraat in the small Dutch village Meerkerk is a historic street with houses built in the early 1900th. On one hand the facades are strictly lined-up making the street formal, but on the other hand the houses in the street are built up by small elements: annexes, sheds, roofs and fascias. Towards the back the houses are situated along a nature reserve. This leads to a totally different atmosphere. The main challenge was: ‘how to blend in a new (contemporary) house into this complex historic setting of the Tolstraat? We decided to adapt the local ‘messiness’ into our design.


© René de Wit

© René de Wit

A retired couple asked Ruud Visser Architects to design their house on a plot in the Tolstraat in Meerkerk. The lady of the house grew up in the former house on the same lot. For her this is a location filled with memories. One of her favourite things was the beautiful view on the backside of the house, almost invisible from the front.


© René de Wit

© René de Wit

Section 1 and Section 2

Section 1 and Section 2

© René de Wit

© René de Wit

The facades of the buildings in the Tolstraat are lined-up very strictly lengthwise to the street. In this way forming a compact wall of individual facades. The entrances of the houses are directly on to the street, making it look like a shopping street of a medium-sized town. Yet at the same time, the Tolstraat feels slightly disorganized. This gives it its rural atmosphere. Small volumes and elements have been built up the houses during the cause of time. Making it a mix of ‘variegated concatenation’ of annexes, sheds, roofs and fascias.


© René de Wit

© René de Wit

The back of the lot is situated along a nature reserve called ‘De Zouweboezem’. This is a 700-year-old excavated water-reservoir to aggregate the water from a huge area. From De Zouwboezem, the water is pumped into the rivers by windmills. The windmills now long have disappeared, yet once there were as many windmills on this location as on the famous Dutch ‘Kinderdijk’.


© René de Wit

© René de Wit

The main challenge in this project consisted of ‘how to blend in a new (contemporary) house into the complex historic setting of the Tolstraat?’


© René de Wit

© René de Wit

We decided to work with the local village character of the street by not approaching the house as a single stand-alone object. we divided the body of the house into three distinct parts. Every part is made of a different material, each already to be found in the adjacent facades in the Tolstraat.

Part 1: The brick front-façade along the Tolstraat.
Part 2: The white plastered sidewall.
Part 3: The grey slate roof.

The back façade is opened up completely to optimally enjoy of the view on the water of ‘De Zouweboezem’.


© René de Wit

© René de Wit

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】