House ERG / Ralph Germann architectes


© Lionel Henriod

© Lionel Henriod

© Lionel Henriod

© Lionel Henriod

Text description provided by the architects. Designed originally for construction workers of the railroad connecting Montreux to the Rochers-de-Naye, this modest house was built in 1911 with large stone blocks found in the ground dug for the rail. Constructed on a sloping hillside, lined with a terraced garden, it offers a breathtaking view of the Alps, Lake Geneva and the Riviera.


© Lionel Henriod

© Lionel Henriod

First tenant and later owner, architect Ralph Germann’s renovation of the building shows visible signs of the transformation on the external facades. Completely emptied, the building kept only from its original design the central staircase with its walnut and wrought iron fence. This cage that originally served three apartments was opened to link together all the floors of the house, now concentrated in a single entity.


1st Floor Plan

1st Floor Plan

2nd Floor Plan

2nd Floor Plan

3rd Floor Plan

3rd Floor Plan

To strengthen the link between the levels, the architect imagined an original solution. The load-bearing walls in the staircase were opened to insert concrete open elements, built on site from molds. Responding to demands of heat and sound insulation, the creation of these concrete openings proved to be a very effective solution. Heat, light and sound passes, allowing the family members to communicate from one floor to another. In addition, these cavities also serve as storage spaces. 


© Lionel Henriod

© Lionel Henriod

The ground floor contains the living room and the kitchen, connected to the garden. The master bedroom is strategically located in the centre of the house and the children occupy the top floor.


© Lionel Henriod

© Lionel Henriod

With its 80 m2 size, the parental floor is a large open and multifunctional space. The architect does not like single-function spaces. His ideal home is open, with little furniture, with as few doors as possible and discreet built-in cupboards hidden in architectural volumes. The few indispensable sliding doors disappear between walls, leaving thus the space completely open.


© Lionel Henriod

© Lionel Henriod

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】