No Image

House on a Hill / Tham & Videgård Arkitekter

December 1, 2022 Pilar Caballero 0

Only a twenty minutes drive from the city center, this house is built on a site that exemplifies the close access to untouched nature not far outside central Stockholm. In this case, a large piece of land reaches from the waterline, where a boathouse sits on the water, up through a steep forested slope to an open plateau at the top of the hill where the main house is located.

No Image

GPA Offices / Manu Pages Taller d’Arquitectura

December 1, 2022 Pilar Caballero 0

The new headquarters for the GPAINNOVA offices is located in a typical industrial warehouse, with a precast concrete structure and little architectural interest, but at the same time generates very generous interior volumes. The proposal for the interior adaptation seeks to give personality and representativeness to this space, taking advantage of these interior volumes.

No Image

Castanheiras Arena in Santana de Parnaiba / Estúdio Trópico

November 30, 2022 Pilar Caballero 0

In 2018 a Master Plan has been developed by the Andrade Morettin office, aimed at guiding the Escola Castanheiras growth for the next five years and those debates gave rise to a program involving the first school enlargement stage: a multi-sport court, a refectory aimed at supplying 700 daily meals and rooms for arts, music and theater classes.

No Image

Lampadistis Wine Distillery / Eraclis Papachristou Architects

November 30, 2022 Pilar Caballero 0

There is a long-established tradition of wine-making on the island of Cyprus. This goes back more than 5000 years, from when the first settlements appeared on the island.  A great deal has changed in the meantime but, the wine remains a significant constant. One of the latest additions to the list is the set upon a promontory, above the remote mountain village of Kalopanayiotis.  The Lampadistis winery is a deliberately heavy object that has come to perch on the exposed site. Designed by the office of Eraclis Papachristou Architects, it is a thing once simple, ceremonial, and weighty.

No Image

Nhà Ngoc Hà House / Nguyen Khac Phuoc Architects

November 29, 2022 Pilar Caballero 0

Ngoc Ha house was a 4-storey house that’s built 20 years ago, which is dark and damp, easily to pass by without any recognition. The house took place on Hoang Hoa Tham street, Hanoi, with the view toward the B52 lake –  a lake that comes with a historical background.

No Image

Muscles House / Impepinable Studio

November 29, 2022 Pilar Caballero 0

This project stems from needs that are as exciting as they are demanding. Manuel is a personal trainer who was looking to build his business and home from scratch. The two uses should coexist on a small corner lot in a low-density single-family housing area. On the one hand, the building had to stand out from its surroundings in order to reinforce the purpose of the new company, but on the other, and above all, it had to be affordable to be viable.

No Image

The Colonnade House / Atelier Messaoudi Architects

November 28, 2022 Pilar Caballero 0

The “colonnade house” was designed for a son wishing to offer an adapted living space to his parents previously living on the first floor of the family house, from which access to the garden was difficult for them. The project is situated in Tipasa, 50 km west of Algiers, in a dense neighborhood. The site is surrounded by family houses and is characterized by the presence of a big pecan tree. Despite the huge plot, our client’s parents, one of them being a disabled person, were confined to the first floor of the familial house, and kept away from the garden, especially during the Covid-19 pandemic, with limited social and familial interactions. This “colonnade house” aims at spatial fluidity, while proposing protected interior spaces and exterior areas that can be used all year long.

No Image

Tekila House / Medio Arquitectura

November 27, 2022 Pilar Caballero 0

Tekila House is located in the south of Chile, in the Araucanía region, a few kilometers away from Lican Ray. The main requirement was to design an efficient, comfortable, well-lit house with a good view of the lake. The site is defined by Lake Calafquen to the south and the native forest to the north. The main decision was to raise the project from ground level with two objectives; the first is to face the north, the sun in the southern-hemisphere allowing the greatest entry of light and heat, and the second, is to obtain a better view of the lake. The terrace projects to the south to contemplate the lake and protect itself from the summer sun. The main space, composed of the dining room, living room, and kitchen, is positioned in an east-west direction, in this way it manages to have a view of the lake and the forest. A double height is projected with a connection to the second floor, facilitating the interaction between the inhabitants.

No Image

Gabriel López Chiñas Library / ROOTSTUDIO

November 27, 2022 Pilar Caballero 0

The vision of responsible architecture that distinguishes RootStudio’s projects comes to the fore in the reconstruction of the Gabriel López Chiñas library, with sustainable building methods, meticulous restoration, and the recovery of traditional construction techniques all in evidence.