Benbow Yard / FORMstudio


© Bruce Hemming

© Bruce Hemming
  • Architects: FORMstudio
  • Location: London Borough of Southwark, United Kingdom
  • Lead Architects: FORMstudio
  • Landscape Architects: Indigo
  • Low Carbon Consultancy: Gecko
  • Client: Grangewalk Developments Ltd
  • Area: 240.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Bruce Hemming

© Bruce Hemming

© Bruce Hemming

Text description provided by the architects. FORMstudio’s latest completed project is a response to the Mayor of London’s Policy to optimise the re-use of small sites across London.


© Bruce Hemming

© Bruce Hemming

Malcolm Crayton, Director at FORMstudio comments: “The GLA’s draft New London Plan calls for an increased focus on small sites, which need to play a much greater role in housing delivery. Boroughs are encouraged to pro-actively support well-designed new homes on small sites through both planning decisions and plan-making in order to significantly increase the way in which challenging small sites can meet London’s housing needs – Benbow Yard is a perfect response to this policy.”


© Bruce Hemming

© Bruce Hemming

FORMstudio’s newly completed courtyard houses in the London Borough of Southwark are located on a tight, irregular brownfield plot, previously occupied by a metalworks. The challenging site had narrow access, outlook and daylight issues, and these constraints have directly determined the form and fenestration of the pair of new-build, 2-storey, 3-bedroom family houses.


© Bruce Hemming

© Bruce Hemming

The houses, with their barrel-vaulted profile, are semi-submerged in order to mitigate visual impact.


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

On the East side, where the boundary is closest to the existing terrace of houses, the first floor is also set back, creating an extensive sedum roof, which provides additional light and an attractive outlook between the two structures. Windows are orientated to the south to take advantage of unrestricted views, maximising natural light and avoiding overlooking, with living spaces at the lowered level opening onto private courtyards.


© Bruce Hemming

© Bruce Hemming

The ground floors are clad in a contemporary pale brick with the upper barrel-vaulted storeys finished in zinc standing-seam cladding: materials which reference the industrial heritage of the site but are articulated with a refined level of detailing to create a sense of substance and quality.


© Bruce Hemming

© Bruce Hemming

Careful orientation results in interior spaces that are flooded with natural light, despite the tight site constraints and – characteristic of FORMstudio’s portfolio – there is a subtle emphasis on spatial flow both internally and externally: the houses benefit from imaginative landscaping which provides unexpected and generous views.

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】