Private House in Tel Aviv / Bar Orian Architects


© Amit Geron

© Amit Geron
  • Architects: Bar Orian Architects
  • Location: Tel Aviv-Yafo, Israel
  • Architect In Charge: Tal Bar Orian
  • Area: 350.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Amit Geron

© Amit Geron

© Amit Geron

From the architect. Functionality and simplicity of materials were the starting points for planning this villa in a northern neighborhood of Tel Aviv. The house was planned as a basic geometric structure– a combination of two raw-concrete boxes on top of each other. Each box has seemingly random openings, and an external shading system that rotates and opens electronically, so that the dynamic façade change with residents’ needs, the time of day, and the weather.


© Amit Geron

© Amit Geron

The interior design brings in the same principles of simplicity and climatic efficiency, with the architecture now moving indoors. The interior planning is based on clear and simple movement around two raw concrete supporting walls, which echo the exterior. The staircase to the basement and first floor is located between these two walls. All household functioned emanate freely from this focal point. A spacious kitchen with oak cabinets and a stainless-steel cooking island, with an adjacent living room and dining room are on one side. The other side holds a library with a black-hardware workspace, and a parents’ suite facing the front garden. Up on the first floor are a service room and three children’s rooms, each with its own bathroom and roof terrace created by moving the upper box. A bright, functional hallway is placed between the two wings, hosting the parallel staircase.


© Amit Geron

© Amit Geron

Ground floor plan

Ground floor plan

© Amit Geron

© Amit Geron

The dominant design element in the house – as it is on its facades – is the exterior aluminum, Corten-finished shading system. Each window is set for an interior function, and acts as an interior frame from the shading system that has been positioned to accommodate sunlight and the climactic needs of each interior space. This system allows various degrees of light filtering, creating an additional layer that enriches the space and brings the tangible outdoors experience into the house. This layer changes continuously with the direction of the sun, the amount of opening of the shading system. At time, the rooms are flooded with shades of red, creating unique compositions inside and varying exposure outside. The interior, like the exterior, is not static. This house has life and movement every hour of the day.


© Amit Geron

© Amit Geron

Section

Section

© Amit Geron

© Amit Geron

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】