NOA creates tailor-made interior for pied-à-terre in Le Marais

Window seat, Nicolai Paris by NOA

Network of Architecture has used curved lines, custom oak furniture and marble details to heighten the character of an apartment in a converted hotel in Le Marais, Paris.

NOA has created a completely custom interior for Nicolai Paris, located in the former Hotel Nicolai, which serves as a pied-à-terre for an Italian family.

Living room and window seat in Le Marais apartment, Nicolai Paris by NOA
Nicolai Paris is located in a converted hotel

The renovation involved designing the layout of the two-level home, then adding playful furniture elements that help to optimise the functionality of each space.

“We started by defining the final atmosphere of the future apartment,” explained architect and NOA co-founder Lukas Rungger.

Living room and kitchen in Le Marais apartment, Nicolai Paris by NOA
The Le Marais apartment has a completely custom interior

“It was essential that the space would feel cosy, ‘hyggelig’, and convey a feeling of wellbeing,” he told Dezeen.

“The choice of interior layout, materials and geometry all serve this purpose.”

Kitchen and dining area in Le Marais apartment, Nicolai Paris by NOA
A mix of terrazzo and parquet flooring helps to define different zones

Built in the 17th century, the property has plenty of quirks. What’s particularly unusual about this apartment is that it has an L-shaped layout, with most of its windows located at one end.

As a result, it made sense to locate the family living spaces here, nearest the entrance, and two large bedrooms in the back.

Nicolai Paris by NOA
A curved line is defined by flooring, walls, lighting and furniture

A staircase in the centre of the floor plan leads up to a snug and a third bedroom on the smaller attic floor, which are both lit by skylights rather than windows.

To avoid creating wasteful corridors, NOA used two different floor surfaces to subtly mark the distinction between rooms and the connecting spaces in between.

Window seat, Nicolai Paris by NOA
Custom oak furniture pieces include an in-built window seat

A strong curve of terrazzo cuts through the living space, which is defined by bleached oak parquet in a chevron pattern, known as French herringbone. This divides the room into two “islands”.

The larger island contains a lounge, dining area and kitchen, while the smaller one is occupied by a single piece of in-built furniture, providing a window seat and shelving nooks.

The terrazzo curve is emphasised by other elements, including a screen wall beside the entrance and a partition wall that encloses a cloakroom, laundry room and toilet.

It is also matched by lighting fixtures overhead and the organically-shaped staircase.

Nicolai Paris by NOA
A double-curved staircase leads up to the attic

“The layout of the interior spaces was definitely the biggest challenge,” said Rungger.

“We wanted to create a space of comfort within a bigger space,” he explained. “Each island is a space within a space, intimate in itself but in dialogue with the rest.”

Nicolai Paris by NOA
Beds are set on oak platforms and defined by oak wall panelling

Custom oak furniture features in every room. The beds are set on tiered platforms, continuing the islands concept, while the dining table is framed by an upholstered L-shaped bench.

Marble is also dotted throughout. A grey-blue Bardiglio Imperiale features in the kitchen and around the fireplace, and the main bedroom boasts a bathtub carved from a single block of Botticino Fiorito.

Nicolai Paris by NOA
An attic room can be used as a snug, study or home cinema

“We wanted to reflect the elegance of the Parisian ambience in the flat,” said Rungger.

“The colours of the Parisian rooftops influenced the choice of fabrics and marble colours, especially in the living area.”

Nicolai Paris by NOA
Bathrooms and washroom feature mosaic tiles in varying shades of gray

NOA has offices in Berlin and Turin, so typically works on projects in other parts of Europe. The studio recently completed a hotel and wellness centre and a glacier-top viewing platform, both in South Tyrol.

With this project, they hope to show a more craft-focused side to their practice.

“From the furniture’s roundness to the staircase’s double curvature, we have consistently drawn a line that fluidly touches the whole flat,” added Rungger.

The photography is by Antoine Huot.

The post NOA creates tailor-made interior for pied-à-terre in Le Marais appeared first on Dezeen.