georgian house turns into a science gallery of king’s college london, by LTS architects

a significant new addition to the cultural landscape of the UK’ s capital, science gallery london is an extraordinary project that fuses the innovative programme of science gallery international with the research strengths of king’ s college london. LTS architects has been appointed by the client, the college, to design the new venue and unlock the full potential of the site. housed within the grade II* listed boland house, part of the original guy’s hospital, opposite london bridge station, the gallery will engage visitors with a programme blending science, art, and technology.

lts architects science gallery designboom
great maze pond façade

 

 

the building in question has an inward-looking georgian façade, but the brief demanded permeability and openness to draw in foot traffic from the neighboring station. LTS has been asked to create a flexible, adaptable space, clear navigation of the entrance and ease of access for temporary exhibitions. given the historic sensitivities of the site, it was a refurbishment driven by balancing the simple functional requirements of the brief with the complexity of working with a listed building.

lts architects science gallery designboom
lift tower at dusk

 

 

the architectural response opens up the building, positioning the main entrance within the streetscape, rather than inside the courtyard and carving out a large glazed opening from the masonry façade to act as a ‘shop front’ revealing the exhibitions and activities within. the interventions are sympathetic to the original building, using the same palette of materials as the listed façade, yet stretching and molding them into an entrance sequence formed of contemporary architectural elements.


gallery entrance at dusk

 

 

a long cast stone seat wall draws visitors into the gallery from the north and completes the portland stone plinth of the building. the goods lift tower, fundamental to the workings of the gallery, is placed within the street, cloaked with dynamically edge lit lasered glass panels. the long seat wall folds from outside to inside, allowing a seamless transition through the generous main atrium into the gallery which stands more than a metre above street level. in a deliberate move, it addresses a natural axis with the underground station exit which design statement realigns the gallery entrance with one of the oldest thoroughfares in london – great maze pond.

lts architects science gallery designboom
internal gallery space

 

 

inside, the volumes are open and continuous with spaces that can be lit, closed off or opened up at the whim of a curator. this enables ultimate flexibility so that the galleries can change their aspect completely from one exhibition to the next. the ground floor, which is used as a café space and shop by day can be reconfigured with ease to turn into an events space at night. the project also provides a lecture and performance theatre and events facilities as well as a re-imagined georgian courtyard which will house cultural and academic events. the courtyard was previously used as a car park but is now a fully restored and accessible public square.


internal gallery space

 

lts architects science gallery designboom
main staircase

 


gallery atrium

 


gallery cafe

 

lts architects science gallery designboom
gallery cafe

 

lts architects science gallery designboom
courtyard

 

lts architects science gallery designboom
courtyard at dusk

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

Source link

The post georgian house turns into a science gallery of king’s college london, by LTS architects appeared first on Architecture Admirers.

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】