eleena jamil renovates a construction and structural engineering laboratory in kuala lampur

the new project developed by eleena jamil architect involves expanding an existing full-scale construction and structural engineering laboratory to include a new range of state-of-the-art testing for building materials and structural components. the facility is managed by a local construction research institute and is located within an existing warehouse-like structure in the heart of kuala lumpur. the renovation spans across an area of 340 square meters where parts of the existing interior had to be stripped bare and replaced with new flooring, partitions, ceilings and services.

eleena jamil architect renovates a construction and structural engineering laboratory in kuala lampur designboom

 

 

laboratories tend to be sterile environments with bland boxes and maze-like interiors. here, the idea was to create vibrant and creative spaces that are conducive not only for research and testing but also for demonstration and training. it was to be an informal but energized atmosphere, where bright colors and geometric patterns are used to break the monotony of simple lab spaces stringed along corridors.

 

 

the rooms of the laboratory were designed in a way to allow the observation of equipment and testing as they are being used. viewing glazed panels run in continuous strips along the length of the corridor — they are skewed to break the monotony of the spaces. they offer views of tests being conducted without being too obtrusive to researchers. the strip windows also help bring in natural light throughout the interior spaces.

 

 

bright-colored epoxy resin floors are used to differentiate distinct zones: yellow is used for the guest lobby and corridors whereas blue is used for laboratories. the partitions are built up from local rubberwood framing and infilled with cement boards. the natural wood frames accentuate the pattern of the strip windows and verticality of the partition system. it draws the eye towards the angled led light fittings at the ceiling level. these lights bathe the spaces with bright white light, making them seem larger than they really are.

eleena jamil architect renovates a construction and structural engineering laboratory in kuala lampur designboom

 

 

eleena jamil architect renovates a construction and structural engineering laboratory in kuala lampur designboom

 

 

eleena jamil architect renovates a construction and structural engineering laboratory in kuala lampur designboom

 

 

eleena jamil architect renovates a construction and structural engineering laboratory in kuala lampur designboom

 

 

eleena jamil architect renovates a construction and structural engineering laboratory in kuala lampur designboom

 

project info:

 

architects: eleena jamil architect

location: kuala lampur, malaysia

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

The post eleena jamil renovates a construction and structural engineering laboratory in kuala lampur appeared first on Architecture Admirers.