No Image

Jenny Housing / Quinzhee Architecture

September 17, 2021 Alexandria Bramley 0

Located in downtown Quebec, in the St-Sauveur district, Jenny is a multi-unit housing project replacing an underutilized corner lot, which until now has been used for parking. In an attempt to restore the balance between people and cars, the project focuses on the quality of living spaces and puts the car in the background.

No Image

SE5: Colour Plane / Turner Architects

September 16, 2021 Alexandria Bramley 0

We started with the paintings on the wall. The works are by John Prentice (the owner’s grandfather), an artist and engineer. Prentice has written about colour selection turning it into a language akin to a musical score in his thesis Colour Plane. He uses this theory of colour to tell stories.

No Image

The Story of Gardening / Stonewood Design

September 16, 2021 Alexandria Bramley 0

The Story of Gardening museum is located on the edge of a small woodland area within the wider visitor attraction at The Newt in Somerset. The museum is set underground with a long glazed elevation opening onto the adjacent woodland. The roof is grassed and is inhabited by the estate deer herd. The museum has as low a visual impact as possible as one approaches it. The approach is dramatic. The woodland floor descends from the museum forming a dell at a lower level. This topography provides the setting for a treetop walkway. The walkway, called “The Viper”, starts its journey at the museum roof level and winds its way through the trees.

No Image

The Red Shed / Social Studies Projects

September 14, 2021 Alexandria Bramley 0

The owners of Electric Car Garage invited Social Studies Projects (SSP) to design a freestanding pavilion to be used as a waiting room for clients and a lunchroom for mechanics. Inspired by greenhouse structures, SSP designed a simple red steel framework clad in twin-wall polycarbonate panels keeping the interior bright, while gently obscuring the surrounding parking lot from view. Open clerestories provide natural ventilation. To complement the signature red of the structure, SSP designed a suite of tables, benches, and cabinets for the interior, powder-coated in coral and goldenrod.

No Image

SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects

September 14, 2021 Alexandria Bramley 0

A growing family needed a larger kitchen and wanted a family room that opened up the garden – there was, however, a large tree that sat directly next to the existing kitchen. It was loved by the family, they have enjoyed sitting under it in the summer, watching the seasons change against it but it was threateningly close to the house and blocking the light and views out.

No Image

The Library Stanbridge Mill / Crawshaw Architects

September 14, 2021 Alexandria Bramley 0

The new library is set in a group of outbuildings within the curtilage of the Grade II listed Stanbridge Mill Farm in Dorset. The main house is a beautifully converted Georgian farmhouse with a shallow river running beneath to turn a well-preserved water mill. The library building was originally a cow shed but had been used for the storage of farm machinery and garden maintenance equipment for over forty years.

No Image

Wohnhaus Hittisau / KLUMPP + KLUMPP Architekten

September 14, 2021 Alexandria Bramley 0

The former house which was situated at the site was built as a tiny farmhouse about 100 years ago. Its location was in the steep green landscape close to the old farm of the owners. The idea of the elderly farmers was to stay close by and still provide a helping hand for the next generation managing the farm. The old Austrian „Wälderhaus“ was a small typical farmhouse divided into living accommodation on one side and a type of big barn on the other side.