Amanda Levete builds open-plan workplace for Sky on London’s outskirts

Amanda Levete’s studio AL_A has completed a shed-like headquarters for broadcasting and telecommunications company Sky, featuring open-planned mezzanines and a wood-lined interior.

Photograph is by Mark Cocksedge
Photograph is by Mark Cocksedge

London-based AL_A worked with PLP Architecture, Hassell, Mace and Arup to create Sky Central, the company’s 13-hectare campus in Osterley, west London.

Photograph by Hufton+Crow

The three-storey building has a 37,700-square-metre plan arranged around a triple-height atrium. It houses over 3,500 employees, bringing Sky’s corporate and creative sections together under one roof.

Photograph by Mark Cocksedge
Photograph by Mark Cocksedge

AL_A wanted to base the design on Sky’s roots, as the company began on an industrial estate on the edge of the capital. The architects created a shed-like building clad in alternating panels of glass and aluminium.

Inside, large mezzanine floors project over the atrium, which contains trees, informal seating areas and huge television screens.

Photograph by Hufton+Crow

“Sky is proud of its beginnings on an industrial business park on the fringes of central London,” explained AL_A director Ho-Yin Ng.

“[We] worked with Sky to re-imagine a simple ‘shed’ typology as a means of bringing the broadcaster’s activities and people together under one roof in a series of modern and people-centric workplaces on its campus in Osterley.”

Photograph by Mark Cocksedge
Photograph is by Mark Cocksedge

“The design embraces the simplicity of the industrial shed, the roots of the campus’s context, and defines a new model for the industry’s fast-paced and evolving future,” he added.

Photograph by Hufton+Crow

The large open-planned floor-plates are intended to inspire staff to work collaboratively, and to produce the best work they can.

Photograph by Hufton+Crow

The floors are planned to create clear sight-lines between areas, while broad flights of steps down into the base of the atrium provide informal meeting spots.

Here, the 100-metre-long Sky Street runs the width of the ground floor, linking each area of the business.

Photograph by Hufton+Crow

“These open and flexible spaces are designed in clusters of neighbourhoods to accommodate a new type of creative industry, where the traditional distinctions between creative, technical, production and corporate have been broken down,” said the firm.

Photograph by Hufton+Crow

The building is topped by a grid of skylights that flood the wood-lined interior with natural light and reduce the need for artificial lighting.

Photograph by Mark Cocksedge
Photograph is by Mark Cocksedge

Sky is the latest company to adopt a workplace intended to create more collaboration between staff, by doing away with cubicles and individual offices.

But, following a string of reports damning traditional open-planned offices for nurturing unfriendliness between co-workers and damaging productivity, the form of this type of office is changing.

Many now incorporate a range of private, semi-private and socialising spaces, taking cues from the service and residential sectors as well as co-working spaces.

Photograph by Hufton+Crow

AL_A is also currently working on a new entrance for the V&A museum in London, featuring a porcelain courtyard, and recently completed the MAAT museum of art, architecture and technology in Lisbon.

The firm’s founder Amanda Levete placed at number 179 on Dezeen Hot List, a comprehensive guide to the most read-about architects, designers and institutions of the last year.

Photography is by Hufton + Crow, unless otherwise stated.

The post Amanda Levete builds open-plan workplace for Sky on London’s outskirts appeared first on Dezeen.

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】