Viewing Tower Hoge Bergse Bos / Ateliereen Architecten


Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten
  • Architects: Ateliereen Architecten
  • Location: Stekelzwampad, 2661 Bergschenhoek, The Netherlands
  • Project Year: 2017
  • Structural Engineering: Verplak ingenieurs
  • Building Contractor: Aannemingsbedrijf Damsteegt B.V.
  • Client: Recreatieschap Rottemeren

Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten

From the architect. At the top of ‘hill B’ at the Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek a 22-meter high viewing tower is built. It is the centrepiece that completes the renovation of the recreational hill. We have designed the tower as a three-dimensional maze in which visitors have views from various altitudes and in various directions.


Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten

Site Plan

Site Plan

Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten

There are two possible routes to the top. These relate to the two main approach routes to the top of the mountain. The tower is composed of equal staircase segments connected by small and large platforms. In this concept the desire to have viewing platforms at various heights could be realized easily.


Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten

Plans

Plans

Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten

The main structure is a framework of white, steel columns and stringers. It stands like a sculpture at the hill top. The railings are made of wood which give a nice contrast to the structure and soften the appearance.


Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten

Sections

Sections

Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】