Vaughan City Hall / KPMB Architects


© Maris Mezulis

© Maris Mezulis
  • Design Partner: Bruce Kuwabara
  • Partner In Charge: Shirley Blumberg
  • Principal In Charge: Goran Milosevic
  • Design Associate / Project Architect:  Kevin Bridgman 
  • Project Architect: Garth Zimmer
  • Consultants: Halcrow Yolles (structural), Stantec Architecture (mechanical), Mulvey + Banani (electrical), Phillips Farevaag Smallenberg (landscape), LEA Consulting Ltd. (traffic, municipal), Stantec Mechanical (LEED, sustainability), Leber Rubes (building code), Brook Van Dalen & Associates Ltd. (building envelope), Conestoga-Rovers (civil), Entro | G+A (signage)
  • General Contractor : Maystar General Contractors

© Tom Arban

© Tom Arban

From the architect. Originally a rural township located at the northern edge of Toronto, the City of Vaughan is one of the region’s fast-growing suburban municipalities. The new Civic Centre, the winning scheme in an invited design competition, is an exemplar for cultivating civic landscapes and environmentally responsible development for the 21 st  century.


Implantation

Implantation

Rather than a singular building, a campus of low-rise buildings defines a public terrain of open space. It is organized according to a series of bands, referencing both the clarity of Ontario town planning and the north-south concession grid of the rural agrarian landscape.


© Tom Arban

© Tom Arban

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Tom Arban

© Tom Arban

The City Hall and Civic Tower anchor the composition. The exterior cladding incorporates terracotta and double- and triple-glazed glass curtain wall. Canadian “Kodiak” granite is used for the exterior landscape and interior floor finishes. Interior spaces are finished in exposed concrete, oak panels, terrazzo and oak floors, and carpet tile.


© Tom Arban

© Tom Arban

Section A-A' Looking North

Section A-A' Looking North

© Tom Arban

© Tom Arban

The plan is organized around interconnected, centrally located atria to maximize access to daylight and fresh air. The orientation and optimum amounts of glazing greatly reduce solar heat gain and reliance on large HVAC systems and artificial lighting. Offices have raised floors and flexible workstations. The overall structure is concrete slab with a concrete framework of circular columns and flared capitals. The project is LEED Gold certified.


© Maris Mezulis

© Maris Mezulis

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】