Trefoil Glass House / J.Roc Design


© James Leng

© James Leng
  • Architects: J.Roc Design
  • Location: Stowe, VT 05672, United States
  • Architect In Charge: Jeremy Jih
  • Area: 5000.0 ft2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: James Leng
  • Contractor: Cypress Woodworks
  • Lead Contractor: Alex McKenzie
  • Structural Engineer: Andy Harris
  • Engineering Millwork: Peter Pomerantz Woodworking

© James Leng

© James Leng

From the architect. The Trefoil House inherited a pre-existing three-sided hearth and partial foundation, located on a rural sloped site in Stowe, Vermont. The house was reimagined using the hearth as a structural and narrative generator: The house is built out from its triangular core as three squares joined at the corners.


© James Leng

© James Leng

The three-sided hearth is used as a central program driver, producing a continuous trefoil circulation loop around the perimeter of each square and providing a central point of orientation while allowing for the house to spread into the landscape. Public spaces are enclosed in glass, while private spaces are shielded with sculpted louvers to differentiate the rotationally symmetric plan.


Lower level plan

Lower level plan

Upper level plan

Upper level plan

A 150 foot long curtainwall wraps continuously around six sides of the house. The trefoil circulation allows for an unbroken perceptual experience of the pristine site, but critically also allows for an entirely wheelchair accessible upper level in order to accommodate the client’s elderly parents and an aging-in-place philosophy.


© James Leng

© James Leng

Two parallel driving forces propelled all design decisions.

First, the desire to perceptually bring the incredible view into the interior. To accomplish this, we borrowed from the method of James Turrell’s skyspaces in which a square of open sky appears as a flattened image through the total reduction of the frame edge. All visible thresholds, sills, and headers to distinguish the passage from interior to exterior are eliminated.


© James Leng

© James Leng

Second, the need for complete accessibility on the upper level. The client and his parents work in the geriatric healthcare industry and are intimately acquainted with the architectural needs of the elderly. To allow for uninterrupted wheelchair access, thresholds, sills, and teak shower pans are flush, and the entire trefoil circulation path is accessible, broad, and clearly defined.


© James Leng

© James Leng

This productive convergence of perceptual and pragmatic needs allowed for design decisions from the scale of the detail to the scale of the building parti to satisfy both drives at once.


© James Leng

© James Leng

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】