Seminargebäude ‘Erweiterung Süd’ / Simon Freie Architekten BDA


© Brigida Gonzalez

© Brigida Gonzalez

© Brigida Gonzalez

© Brigida Gonzalez

From the architect. The Stuttgart Media University (HdM) can look forward to another office and lecture theatre building on the campus of the University of Stuttgart-Vaihingen.After two years of construction, the extension, designed by Stuttgart-based office Simon Freie Architekten, was officially inaugurated on 21 October. It has been used by lecturers and students since the beginning of the summer semester in March 2016.


© Brigida Gonzalez

© Brigida Gonzalez

The four-storey cube, designed as a freestanding building, offers around 1,850 m2 of additional space, and thus much needed space relief, to the fast-growing university. In addition to generously designed seminar and project rooms, it also accommodates a lecture theatre, a photo studio, the further education centre and a so-called “creativity lab”, which can be used for various functions. An attractive outdoor orientation is established through a west-facing outdoor area which can also be used as a “green classroom”.



Floor Plan

Floor Plan

Apart from the concise cubic shape, the new lecture building is characterised by simple, timeless elegance. Its closed facades are designed to be load-bearing and consist of prefabricated concrete sandwich elements. The distinctive, large-format window openings with their uniform dimensions create transparency and at the same time ensure a bright, friendly learning environment. The large panes function as a shop window, so to speak – wide views into the surroundings and fragmentary insights into inner processes are equally possible. Wide, padded benches in the windows – the so-called “chill areas” – offer retreats and resting spaces.


© Brigida Gonzalez

© Brigida Gonzalez

Architect Christof Simon emphasised the greatest possible flexibility and openness in the building, taking into account the changing space requirements of a university. The seminar-, project and office spaces have non-loadbearing dry walls, allowing for subsequent modification and adaptation. On the ground floor flexible glass walls can be used to join different areas into a single surface. 


© Brigida Gonzalez

© Brigida Gonzalez

On the upper floors, the rooms are grouped around a central communication and lounge area, which is naturally ventilated and illuminated by breakthroughs in the floor ceilings and a roof glazing as well as the north-facing location. Ceiling breakthroughs, as well as transparent door elements with side glazing, provide visual reference, and also communication between the floors as well as the individual rooms.


© Brigida Gonzalez

© Brigida Gonzalez

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】