Music School / BAROZZI VEIGA


© Simon Menges

© Simon Menges
  • Architects: BAROZZI VEIGA
  • Location: 39031 Bruneck, Province of Bolzano – South Tyrol, Italy
  • Author Architects: Fabrizio Barozzi, Alberto Veiga
  • Project Leader: Cecilia Rueda
  • Project Team: Raquel Corney, Marta Grządziel, Maria Eleonora Maccari, Isaac Mayor, Cristina Porta, Verena Recla, Agnieszka Samsel, Ivanna Sanjuan, Arnau Sastre, Hyekwang Shin, Maria Ubach, Cecilia Vielba
  • Area: 2200.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Simon Menges
  • Project Manager: Ingenieurteam Bergmeister GmbH
  • Structural And Services Engineers: Ingenieurteam Bergmeister GmbH
  • Building Physics: Ingenieurteam Bergmeister GmbH
  • Acoustic Consultant: NiRA Consulting
  • Lighting Consultant: Conceptlicht at
  • Landscape Architect: Kauh Arquitectos
  • Stage Design: ELCH ohg – snc
  • Client: Town of Brunico

© Simon Menges

© Simon Menges

Text description provided by the architects. Located in Brunico, Italian South-Tirol, the Project consists of the extension of the music school, located in the historical villa Casa Ragen. The difficulty of the project laid on configuring an extension that allowed preserving the character of Brunico’s historical center and also highlighting the majestic presence of Casa Ragen.


© Simon Menges

© Simon Menges

The project simply proposes the construction of a new «inhabited border», which allows the characteristic urban tissue of Brunico –formed by the noble villas and sealed off gardens– have continuity; in addition to highlighting the urban presence of Casa Ragen, understanding the extension as a sober building that complements what already exists.


Elevation and Section

Elevation and Section

© Simon Menges

© Simon Menges

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

The extension consists of two floors: one is half-buried, and the other shapes the garden. The latter becomes the central space of the project, closely relating the existent building and the extension. It is a wide and peaceful space, which creates through its comfortable atmosphere a space for studying, and an ideal place for concerts shows or events.


© Simon Menges

© Simon Menges

On the exterior, the new school is characterized by a continuous sober wall in which the new front door access is inserted, a delicate connection between the existent that will allow glimpsing the interior garden. The rehabilitation of Casa Ragen is characterized by the new configuration of its interior patio. A new roof characterizes and transforms this space through a system of glass and adjustable slats that act as a light spreader. 

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】