L’Architecture est dans le Pré / Claas architectes


© Myriam Héaulmé

© Myriam Héaulmé
  • Architects: Claas architectes
  • Location: 85170 Les Lucs-sur-Boulogne, France
  • Architect In Charge: Boris Nauleau
  • Area: 205.0 m2
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Myriam Héaulmé

© Myriam Héaulmé

© Myriam Héaulmé

From the architect. Some projects are more particular than others, so when my brother asked me to design his house, the personal stakes were great. As a young farmer his financial supports are limited, but he has regular opportunities to build and maintain buildings on the farm. In most cases, they are made of metal fabrics delivered in kit. This know-how combined with its working time flexibility allowed to conceive the project in self-construction.


© Myriam Héaulmé

© Myriam Héaulmé

The project implements its know-how (framework, cladding, roofing, etc.), while controlling the budget and the general architectural qualities.


Model 003

Model 003

The idea was to take up this idea of the kit, both to ensure a good implementation, and also to reduce the time of work onsite which is always delicate in self-construction. The kit is divided into two parts, the first one is made of three traditional wooden frames. They form a large covered volume which is able to accommodate two housing floors. This enclosure is covered with white corrugated metal sheets and polycarbonate to provide shade, light, a view to the farm and privacy with neighbors. It allows to anticipate a future floor in case of the family enlargement without modifying the exterior aspect of the construction.


© Myriam Héaulmé

© Myriam Héaulmé

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Myriam Héaulmé

© Myriam Héaulmé

A small box, inside this first enclosure, is the heated volume, also made of prefab balloon frame. This minimum single storey living area does not lie at the center of the first perimeter. On the contrary, the two nested boxes expand or get closer giving to the covered areas a programmatic orientation.


Model 005

Model 005

© Myriam Héaulmé

© Myriam Héaulmé

Heated spaces and buffer spaces complement each other, in summer the house expands towards the exterior overflowing to the garden, during the mid season the buffer spaces act as a privilege outdoor space and during winter the house folds inside the walls. The house morphology is changing with the seasons, a climate geography of housing that replace the simple geometry of the plan.


Section

Section

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】