House VG Renovation / ES-arch


Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch
  • Architects: ES-arch
  • Location: Madesimo, Italy
  • Lead Architect: Enrico Scaramellini
  • Consultants : Studio associato Bianco & Mastai, studio H2o, Arch. Francesco Manzoni
  • Area: 243.0 m2
  • Project Year: 2017

Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch

Text description provided by the architects. It is a project on a rural building of the ‘20s-‘30s flanked by a building dating back to the ’70s, not at all consistent with the context.


Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch

The existing volumes have a facade facing south while the rest of the building borders with other properties and is therefore completely closed.


Concept

Concept

The theme of the contiguity of the volumes, also traceable in spontaneous rural architecture, becomes key in the design process.


Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch

This proximity means that the perception of buildings is absolutely different depending on the point of view. Very close volumes seem to merge into a single entity.

The main intent is to build the project by adding as little as possible.


Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch

The project takes note of the definition of the two volumes; on the one hand, the tall building with the two-pitched roof, on the other, the low building with the roof terrace.

The project builds a linear parapet that closes the rectangular geometry of the facade.


Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch

Close to the opening where the access stairs to the first floor are inserted, we worked with the desire to make clear the slight separation between the two volumes.

The retreat of the parapet for the width of the staircase and the partial wood cladding become functional to the perception of the measured detachment.


Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch

A new wooden box protrudes to a small extent on the second floor, clearly defining the composition of the façade.


Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch

The main theme of the project is to transform elements that are considered disturbing in quality elements, returned to the community with new values ​​and meanings.

The project is superimposed on the existing building, operating a limited set of modifications, in such a way as to return a new, unitary and balanced image.


Courtesy of ES-arch

Courtesy of ES-arch

A forgotten building is regenerated through architecture; the landscape is transformed through the acquisition of a measured intervention, charged with new meanings.

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】