House in Viladecavalls / Albert Brito Arquitectura


© Flavio Coddou

© Flavio Coddou
  • Collaborators: Victor Peña, Paula Poblet, Inma Hervés, Martí Cabestany, Marc Encinas y Xavier Gotzens.

© Flavio Coddou

© Flavio Coddou

Text description provided by the architects. Viladecavalls is located on a small raised hill in Vallès area that makes that it has a dominant position to the territory. Located in an urban area with a garden city configuration and a dispersed and very heterogeneous architecture, the plot is behind the village and facing the landscape without any obstacle in front that can cover the view towards the territory.


Elevation

Elevation

The project tries to incorporate the limit situation in which it is. On one side the village, isolated houses, urbanization. On the other side the landscape, the territory, the views towards Montserrat mountain. This duality builds the house geometry, its situation within the plot and the typology adopted.


© Flavio Coddou

© Flavio Coddou

Floor Plan

Floor Plan

© Flavio Coddou

© Flavio Coddou

The house dialogues with the traditional architecture and is inspired by the traditional Catalan houses on the other side of the valley. Like the architecture of the Masia, made by addition of elements, the house is formed by four perfect squared volumes, each different size which respond to the needs of the program that is requested and to the required structural and climatic needs. These volumes respond to this landscape-urbanization duality. Its position follows the guidelines that mark the geometry of the site, but at the same time opens it to the views. In this way concave and convex zones are generated around the house that enrich the interstitial spaces of the plot avoiding residual spaces.


Axonometric

Axonometric

With this desire to be reflected in catalan popular architecture and to respond to the area typologies, each volume that form the house has a sloping roof that, diagonally to the structure and responding to the constructive logic, drains to the most optimal area away from the other volumes.


© Flavio Coddou

© Flavio Coddou

Finally, the house is built with wood frame structure for two reasons. On the one hand, the low quality terrain required a house as light as possible and on the other hand this solution allowed us to act with criteria of sustainability and high energy efficiency in the facades, making this a very comfortable place to live, so in winter and in summer almost no active air conditioning systems are needed to reach high levels of comfort.


© Flavio Coddou

© Flavio Coddou

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】