CLT Multi Confort Office Building / Tecto


© Cosmin Dragomir

© Cosmin Dragomir
  • Architects: Tecto
  • Location: Reci, Covasna County, Romania
  • Architect In Charge: Sergiu C. Petrea
  • Team: Cristina Petrea, Sabrina Ene, Sebastian Apostol, Tania Bancila
  • Area: 1655.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Cosmin Dragomir
  • Collaborating Engineers: Kurt Theiss, Armand C. Daneliuc, Nicu Curcudel, George Popescu, Vali Scutaru, Andrei Toma, Roman Chistol

© Cosmin Dragomir

© Cosmin Dragomir

Text description provided by the architects. In March 2014, Tecto Arhitectura was appointed to design the new office building for HSR factory in Reci, Covasna, as the first large-scale project with CLT structure in south-east Europe. The main challenge was to create an office building for around sixty people that had to provide also a visual interface between two antagonistic spaces – an industrial platform used for production and a natural landscape with strong horizontal lines. The project purpose was to design a flag-ship two-storey office building with a massive timber structure (according to the Austrian and Romanian building regulations), that follows also the standards for Multi-Comfort criteria (according to the guidelines enlisted by Saint Gobain).


© Cosmin Dragomir

© Cosmin Dragomir

Nevertheless, the project strategy was based on utmost ecological and long-term sustainability. The teamwork between Tecto Arhitectura, the client and the project partners aimed to create an office building typology based on ecological and long-term sustainability as a manifest project and consequently to establish it in the market-financed office building market.


© Cosmin Dragomir

© Cosmin Dragomir

The design workflow followed four major objectives:
– Mix timber construction: massive timber construction and glue-laminated elements, industrially produced prefabrication.
– Standards for Multi-Comfort from Saint Gobain: individually room-controlled comfort and high-quality work environment, increased noise protection, the passive construction method for insulation and airtightness, ventilation system with heat recovery.
– Ecological concept: use of geothermal energy and high-efficiency biomass cogeneration plant for heating and electricity, timber construction, optimization of utility costs, green roofs, enhanced daylight autonomy, increased the degree of recyclability for the entire building.
– High-quality architecture and landscape.


© Cosmin Dragomir

© Cosmin Dragomir

The building has a compact shape, expressing clearly the interior spaces without increasing thermal loss. The structure consisted mainly of industrially prefabricated wood-construction CLT panels and glue-lam elements, carrying out the premise that wood is the only truly renewable construction material. Thermal and sound insulation was achieved by using passive house standard mineral wool insulation from for walls, slabs and flat roofs. This effort of having an effective envelope with reduced thermal bridges in a temperate environment, where outside temperature can reach during winter -35 and 30 during summer, was aided by the usage of high energy efficient aluminium windows and doors with solar control protection in three-layered panes placed in such way that the interior space benefits from daylight autonomy, solar gain in winter, shadow during summer and natural cross ventilation all year long.


Details

Details

One additional element in aiding the temperature and humidity regulation is the extensive green roof that covers the entire building. Another essential element for the performances of this building are the installations, as the building has a heating and cooling system based on a well with enhanced heat collection and a heat pump with hot/cold puffer system and a biomass cogeneration plant for heating and electricity while the ventilation system uses heat recovery to minimize consumption.


© Cosmin Dragomir

© Cosmin Dragomir

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】