Christchurch Botanic Gardens / Pattersons


© Simon Devitt

© Simon Devitt
  • Architects: Pattersons
  • Location: Christchurch, New Zealand
  • Lead Architects: Andrew Patterson, Andrew Mitchell
  • Area: 3200.0 m2
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Simon Devitt, Jeremy Toth
  • Landscape: Christchurch City Council and City Care

© Jeremy Toth

© Jeremy Toth

From the architect. The Christchurch Botanic Gardens lie within a 21ha loop of the Avon River and is the cities most visited public space. The newly developed centre is regarded as one of the most significant new build projects since the 2011 Christchurch Earthquake and extends the garden’s ability to undertake research, conservation and run educational activities as well as demonstrate the beauty, variety and complexity of the plant world.

The primary purpose of the architecture is to connect people and plants by housing people and fauna in a greenhouse conservatory environment. The building draws on the long tradition of garden glasshouse structures used as exhibition spaces.


© Simon Devitt

© Simon Devitt

The layered form brings together the public facilities of a visitor’s centre with the Gardens functioning greenhouse and research facilities. It is conceived as a series of deep thresholds, the first layer is public spaces and includes visitor information desk, café and shop. This is orientated to draw people through its long gallery space as they walk the perimeter path of the gardens.


Design Plan 4

Design Plan 4

The second layer is a semi-public space, a threshold where the garden staff, private functions, exhibition spaces and green house guided tours interact. This layer includes the greenhouse and shade-house, research laboratories, propagation rooms, library, exhibition and multi-purpose conference room. These specialised rooms, each with their own specific thermal and atmospheric conditions are housed as cell-like pods within the greenhouse structure.


Design Plan 2

Design Plan 2

The third layer is for the garden staff and non-visible operational spaces hidden behind mirrored glazing. This operational area encloses a long service courtyard flanked by utility sheds serving the gardens.


Design Plan 3

Design Plan 3

The building’s crystalline glass form has been developed from a modular commercial greenhouse system. The building plays with transparency, mirrored reflection and the layering of fritted glass to display the workings of a botanic garden while subtly providing staff-only areas.


© Simon Devitt

© Simon Devitt

The glass ceilings and skylights form a varied, leafy-like canopy shedding dappled light to the interior. This is supported on an economical structure modified where the roof module is manipulated with an invented fold to form a unified wall, floor and ceiling geometry.

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】