Chris Collaris Architects completes black wooden cottage with exaggerated roof

Dutch architect Chris Collaris has built a house in Amsterdam that is clad entirely in blackened timber, featuring an asymmetric gabled roof that extends out to form a sheltered entrance.

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

House MM is situated in the former industrial area of Amsterdam Noord, on a site that was previously occupied by an “old and decayed” brick house with a cramped interior.

Tasked to work with the same 60-square-metre footprint, Chris Collaris Architects designed a cottage that aims to make the most of its interior, to create a more spacious feel for its occupants.

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

The studio managed to incorporated three levels into what looks like a two-storey structure, by slotting a mezzanine in beneath the steeply pitched roof.

This roof extends outwards on either side of the building, with an exaggerated cantilever on one side sheltering a path that leads to the main entrance.

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

“The roof lines were bound to restricted heights,” the architect explained. “By cantilevering the lower parts outside the main building volume, the upper level of the house increases, resulting in a house with a high ceiling on every floor level and an extra attic.”

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

Materials and methods more commonly applied to factory construction were adapted to create a highly efficient house that employs passive-building concepts.

A steel framework supports sandwich panels filled with high-density insulation that form the facades and roof. The panels are finished with black pinewood cladding treated with a protective wax coating.

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

The only interruptions to the vertical timber cladding are made by windows, featuring minimal black frames that are double sealed to ensure optimal thermal efficiency.

A large picture window projects from the front facade, containing a window seat looking out the garden. There is also a dormer window that cuts through the roof cladding, allowing light down into the bathroom.

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

The homogenous treatment of the external surfaces results in a clean-lined volume, with details such as small gutters incorporated into the roof edges accentuating the minimal aesthetic.

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

Internally, the ground floor is separated into different zones by a central core clad in bricks reclaimed from the interior of the original house.

The brick-clad element contains built-in shelving, a closet and a toilet, with the staircase leading to the upper floors slotted in on one side.

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

A lounge space next to the entrance connects with a galley kitchen that leads towards the dining area at the rear of the house.

Kitchen storage is built into plywood units beneath the staircase, and a void next to the stairs allows light entering through a roof light high above to filter down through the house.

Dutch architect Chris Collaris has completed a house in Amsterdam clad entirely in blackened timber and featuring an asymmetric gabled roof.

The dining space is lined with full-height glazing, including a sliding door that opens onto a terrace looking out across the rear garden.

Chris Collaris previously collaborated with architect Paul de Ruiter to transform a former private museum in Rotterdam into an energy-neutral townhouse with an entirely remodelled rear facade.

Photography is by Tim Van de Velde.

The post Chris Collaris Architects completes black wooden cottage with exaggerated roof appeared first on Dezeen.

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】