Champs-Meunier South / Richter Dahl Rocha & Associés


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG
  • Architects: Richter Dahl Rocha & Associés
  • Location: Chemin des Champs Meunier 15B, 1052 Le Mont-sur-Lausanne, Switzerland
  • Architect In Charge: Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA
  • Team Lausanne: : Jacques Richter, Ignacio Dahl Rocha, Manuel Perez, Nuno Santos, Angela Clua, Thanh Trinh, Roberto Kossi Odi, Sacha Pannatier, Bernard Emonet
  • Landscape Architect: Bureau du Paysage Jean-Jacques Borgeaud
  • Area: 8561.0 m2
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Fernando Guerra | FG+SG
  • Investor: Solvalor Fund Management SA
  • Structural Engineer: Jean-Paul Cruchon & Associés SA
  • Geotechnical Engineer: Karakas & Français SA
  • Hvac Engineer: ER Energies Rationnelles SA
  • Sanitary Engineer: Perret Sanitaire SA
  • Electrical Engineer :: Monnet R. & Cie SA
  • Surveyor: BBHN SA
  • Rockpanel: Compressed mineral wool for external cladding
  • 4 B: Wood and metal peinted IGP
  • Vial Sa: Facade with brushed and stained larch wood

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Plans Level 0 + Level 2

Plans Level 0 + Level 2

From the architect. The Champs Meunier North and South area was built by Richter Dahl Rocha & Associés in two phases on former farmland in Mont-sur- Lausanne, close to Lausanne and its motorway access. The second phase, Champs Meunier South, with a U-shaped design and volumes composed in terraces, is adapted to the area’s layout and features 47 dual-aspect flats with 3.5, 4.5 and 5.5 rooms, distributed over 2, 3 and 4 storeys around a large central landscaped area forming a meeting place for residents. is adapted to the area’s layout and features 47 dual-aspect flats with 3.5, 4.5 and 5.5 rooms, distributed over 2, 3 and 4 storeys around a large central landscaped area forming a meeting place for residents.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

The apartment plans show a clear distinction between daytime and nighttime areas, linked by a compact sanitary core including bathrooms and kitchens. In the larger flats, the circulation space is built around this core, providing fluidity to the layout. The daytime area is extended towards the outside through continuous balconies, with privacy protected by sliding openwork panels reducing the relationship between the interior and the exterior.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

The visual expression on the façades is dominated by the lines of the continuous balconies. These horizontal elements highlight the volume division, laying stress on the projection of the buildings that follow the slope of the land, while reducing the divisions of the façades, which are due to the juxtaposition of neighbouring flats. The pure lines of the balconies contrast with the façade finishes, blending metal and wood, whose vertical and horizontal grid pattern underlies the sense of movement.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

【Download CAD Blocks,Drawings,Details,3D models,PSD Blocks】